Żeberka w glazurze miodowo-winnej
Pachnące, pieczone żeberka z dodatkiem miodu, przełamane kwaśnymi jabłkami. Myślę, że ta propozycja spodoba się wszystkim tym, którzy uwielbiają żeberka, a z pewnością przypadnie do gustu panom. Spróbujcie koniecznie.
Żeberka w glazurze miodowo-winnej
Składniki
- 1 kg chudych żeberek
- 5 łyżeczek miodu
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1,5 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
- 1 kwaśne jabłko
- 1 łyżka oleju
Instrukcje
- Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, papryką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 C. Opiekamy po 15 minut z dwóch stron.
- W garnku zagotowujemy wino, cukier, miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Od czasu do czasu mieszamy i redukujemy do 1/3.
- Do żaroodpornego naczynia przekładamy podpieczone żeberka, zalewamy sosem. Przykrywamy naczynie i całość pieczemy około 40 minut w 180 C. W połowie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę. Po 40 minutach odkrywamy naczynie i rumienimy żeberka jeszcze około 10 minut.
- Żeberka wyjmujemy z naczynia, sos przelewamy przez sitko do małego garnuszka. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu z pieczenia żeberek. Całość zagotowujemy.
- Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na łyżce oleju.
- Żeberka oraz jabłka polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, bagietką lub ulubionymi dodatkami.
- Jeśli lubicie bardziej pikantne żeberka do przyprawienia ich możecie użyć chili.