Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i nacieramy solą, pieprzem, papryką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 C. Opiekamy po 15 minut z dwóch stron.
W garnku zagotowujemy wino, cukier, miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Od czasu do czasu mieszamy i redukujemy do 1/3.
Do żaroodpornego naczynia przekładamy podpieczone żeberka, zalewamy sosem. Przykrywamy naczynie i całość pieczemy około 40 minut w 180 C. W połowie pieczenia odwracamy żeberka na drugą stronę. Po 40 minutach odkrywamy naczynie i rumienimy żeberka jeszcze około 10 minut.
Żeberka wyjmujemy z naczynia, sos przelewamy przez sitko do małego garnuszka. Łyżkę mąki rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu z pieczenia żeberek. Całość zagotowujemy.
Jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i obsmażamy na łyżce oleju.
Żeberka oraz jabłka polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, bagietką lub ulubionymi dodatkami.
Jeśli lubicie bardziej pikantne żeberka do przyprawienia ich możecie użyć chili.