Zapiekanka z soczewicą

Dzisiaj przepis na szybką i pyszną zapiekankę z soczewicy i warzyw.
Zapiekanka z soczewicą
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 mała cukinia
- ½ k pieczarek
- 1 duża cebula
- 50 g parmezanu
- 2-3 łyżki masła
- pieprz
- sól
Instrukcje
- Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Soczewica ma być lekko przykryta wodą.
- Pieczarki obieramy, kroimy na spore kawałki i podsmażamy na maśle, aż cały płyn odparuje.
- Cukinię myjemy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy.
- Cebulę kroimy w piórka i smażymy, aż się zeszkli.
- Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 min, aż ser się zarumieni.
Podziel się: