Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Zapiekanka z soczewicą
Czas przygotowania
30
min
min
Czas gotowania
15
min
min
Łączny czas
45
min
min
Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 mała cukinia
½ k pieczarek
1 duża cebula
50 g parmezanu
2-3 łyżki masła
pieprz
sól
Instrukcje
Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody. Soczewica ma być lekko przykryta wodą.
Pieczarki obieramy, kroimy na spore kawałki i podsmażamy na maśle, aż cały płyn odparuje.
Cukinię myjemy, kroimy na półplasterki i chwilę dusimy.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy, aż się zeszkli.
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 C około 15-20 min, aż ser się zarumieni.