Zapiekanka warzywna
Dzisiaj przepis na zapiekankę warzywną, kolorową, pełną witamin. Idealna na obiad lub lekką kolację. To także świetny sposób na zachęcenie dzieci do zjedzenia porcji warzyw.
Składniki
Warzywa
- 100 g cukinii umyta, pokrojona w półplasterki
- 100 g papryki (kolor dowolny) pokrojona w kostkę
- 200 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki
- 100 g brokuła dzielimy na różyczki
- 200 g kalafiora dzielimy na różyczki
- 100 g marchewki obraną kroimy na plasterki
- 2 łyżki natki pietruszki lub koperku drobno posiekany
Dodatkowo:
- 1 łyżka śmietany
- 50 ml mleka
- 50 g sera żółtego startego na tarce
- 4 jajka
Instrukcje
- Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną przy składnikach.
- Do garnka z gotującą, lekko posoloną wodą wrzucamy przygotowaną marchewkę oraz fasolkę szparagową. Gotujemy 4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito.
- Do tej samej wody dodajemy różyczki kalafiora i brokuła obgotowujemy 2-3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na sicie.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, ser żółty, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie roztrzepujemy rózgą.
- Naczynie żaroodporne (ja użyłam szklanego o wymiarach 21 cm (wysokość 5 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tej ilości warzyw można użyć większego naczynia.
- Wszystkie warzywa mieszamy w misce, przekładamy do wysmarowanego naczynia, a całość zalewamy masą jajeczną. Jeśli lubicie wierzch zapiekanki można dodatkowo posypać startym serem żółtym.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 40-45 minut, do czasu, aż zacznie się lekko rumienić.
- Gotową zapiekankę odstawiamy na 10 minut i kroimy na dowolne kawałki. Wierzch posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego. :)