200gfasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)fasolkę kroimy na 2-3 cm kawałki
100gbrokuładzielimy na różyczki
200gkalafioradzielimy na różyczki
100gmarchewkiobraną kroimy na plasterki
2łyżki natki pietruszki lub koperku drobno posiekany
Dodatkowo:
1 łyżka śmietany
50mlmleka
50gsera żółtegostartego na tarce
4jajka
Instrukcje
Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją podaną przy składnikach.
Do garnka z gotującą, lekko posoloną wodą wrzucamy przygotowaną marchewkę oraz fasolkę szparagową. Gotujemy 4 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową na sito.
Do tej samej wody dodajemy różyczki kalafiora i brokuła obgotowujemy 2-3 minuty, wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na sicie.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, ser żółty, mleko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie roztrzepujemy rózgą.
Naczynie żaroodporne (ja użyłam szklanego o wymiarach 21 cm (wysokość 5 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do tej ilości warzyw można użyć większego naczynia.
Wszystkie warzywa mieszamy w misce, przekładamy do wysmarowanego naczynia, a całość zalewamy masą jajeczną. Jeśli lubicie wierzch zapiekanki można dodatkowo posypać startym serem żółtym.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 40-45 minut, do czasu, aż zacznie się lekko rumienić.
Gotową zapiekankę odstawiamy na 10 minut i kroimy na dowolne kawałki. Wierzch posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego. :)