Zapiekanka ryżowa
Dzisiaj przepis na smaczną zapiekankę, idealna na weekendowy obiad, smaczna zarówno w dniu przygotowania jak i kolejnego dnia, odgrzana w piekarniku lub na patelni. Naprawdę smaczna.
Zapiekanka ryżowa
Składniki
- 0,5 kg ryżu
- 30 dag kiełbasy
- 2 piersi z kurczaka
- 4 średnie cebule lub 2 duże
- pęczek natki pietruszki
- 30 dag sera żółtego (startego )
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól
- 1 torebka łagodnego curry
- olej rzepakowy ok. 0,5 szklanki
- spora miska lub garnek
Instrukcje
- Ugotować pierś w lekko osolonej wodzie, pokroić w kostkę (będzie się rozpadać ale nie przejmujemy się tym).
- Ryż ugotować w dużej ilości lekko posolonej wody, do czasu aż będzie prawie miękki (będzie jeszcze zapiekany). Podczas gdy ryż się gotuje kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na kilku łyżkach oleju rzepakowego, jak będzie rumiana przełożyć do większego garnka lub miski. Ugotowany ryż odcedzić i gorący przełożyć do garnka, wszystkie składniki delikatnie razem mieszać.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, również podsmażyć na kilku łyżkach oleju do czasu aż będzie miękka i lekko podrumieniona. Całość wymieszać, dodać cukier, curry, paprykę słodką, 1/3 startego sera, natkę pietruszki drobno pokroić i dodać do pozostałych składników.
- Składniki lepiej dadzą się wymieszać kiedy są jeszcze ciepłe. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego posypać pozostałym serem.
- Zapiekać ok 30-40 minut w 160 stopniach.
Podziel się: