Brukselka zapiekana pod serową pierzynką.
Dla jednych brukselka to pyszny dodatek do obiadu, dla innych koszmar z dzieciństwa. Jako dziecko nigdy jej nie lubiłam, a teraz za nią przepadam. Jeśli chcecie zrobić kolejne, tym razem udane, podejście do brukselki wypróbujcie ten przepis. Przepis na pyszną, pieczoną brukselkę z dodatkiem sera. Ser podczas zapiekania roztapia się i rumieni tworząc pyszną, chrupiącą pierzynkę. Jeśli przygotujecie ten przepis i brukselka nadal nie będzie Wam smakowała tzn., że nie ma dla Was ratunku ;) Smacznego.
Brukselka zapiekana pod serową pierzynką.
Składniki
- 400 g brukselki
- 1-2 szt jedna duża lub dwie mniejsze kulki mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szklanki startego parmezanu
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Brukselkę obieramy, większe kroimy na połówki, mniejsze pozostawiamy w całości.
- Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę.
- W misce mieszamy śmietankę, parmezan, sól, pieprz, tymianek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
- Polewamy brukselkę i mieszamy. Posypujemy bułką tartą i parmezanem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 45 minut.
- Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
Podziel się: