Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Brukselka zapiekana pod serową pierzynką.
Składniki
400
g
brukselki
1-2
szt
jedna duża lub dwie mniejsze kulki mozzarelli
2
ząbki
czosnku
¾
szklanki
startego parmezanu
4
łyżki
bułki tartej
1
szklanka
śmietanki 30 %
1
łyżeczka
suszonego tymianku
sól, pieprz do smaku
Instrukcje
Brukselkę obieramy, większe kroimy na połówki, mniejsze pozostawiamy w całości.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę.
W misce mieszamy śmietankę, parmezan, sól, pieprz, tymianek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy.
Polewamy brukselkę i mieszamy. Posypujemy bułką tartą i parmezanem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 45 minut.
Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.