Zapiekanka makaronowa z warzywami i indykiem.
Przepis na zapiekankę makaronową z mnóstwem warzyw i indykiem. Zapiekanka, w której możecie wykorzystać mnóstwo ulubionych warzyw. Moja zapiekanka jest z brokułem, kalafiorem, fasolką szparagową oraz brukselką. Do zapiekanki dodałam mięso z indyka, ale równie dobrze możecie zrobić w wersji wegetariańskiej.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i indykiem
Składniki
- pół kalafiora
- pół brokuła
- kilka brukselek
- garść fasolki szparagowej u mnie żółta
- 400 g udźca z indyka może być pierś
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki papryka słodka
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 200 g makaronu waga przed ugotowaniem
Sos serowy:
- 300 g jogurtu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżka mascarpone
- 200 g startego żółtego sera u mnie gouda
- sól,
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki tymianku
Instrukcje
- Warzywa obgotowujemy po kilka minut w osolonej wodzie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Pierś lub udziec z indyka 400 g kroimy w kostkę i doprawiamy ulubionymi przyprawami. ( u mnie sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek).
- Odstawiamy na 10 minut, a później obsmażamy na rumiano.
- Przekładamy do naczynia, całość polewamy sosem serowym.
- Składniki na sos wrzucamy do garnka, podgrzewamy, aż ser się rozpuści i zalewamy zapiekankę
- Dodajemy 200 g ugotowanego Al dente makaronu. U mnie drobne świderki.
- Wierzch posypujemy żółtym serem
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 40 minut. Ja lubię chrupiące warzywa :)
Podziel się: