Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Obrazy do instrukcji
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Zapiekanka makaronowa z warzywami i indykiem
Składniki
pół kalafiora
pół brokuła
kilka brukselek
garść fasolki szparagowej
u mnie żółta
400
g
udźca z indyka
może być pierś
sól
pieprz
½
łyżeczki
papryka słodka
½
łyżeczki
kurkumy
1
łyżeczka
czosnku granulowanego
200
g
makaronu
waga przed ugotowaniem
Sos serowy:
300
g
jogurtu
100
ml
słodkiej śmietanki
1
łyżka
mascarpone
200
g
startego żółtego sera
u mnie gouda
sól,
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
½
łyżeczki
tymianku
Instrukcje
Warzywa obgotowujemy po kilka minut w osolonej wodzie. Przekładamy do naczynia żaroodpornego
Pierś lub udziec z indyka 400 g kroimy w kostkę i doprawiamy ulubionymi przyprawami. ( u mnie sól, pieprz, papryka słodka oraz czosnek).
Odstawiamy na 10 minut, a później obsmażamy na rumiano.
Przekładamy do naczynia, całość polewamy sosem serowym.
Składniki na sos wrzucamy do garnka, podgrzewamy, aż ser się rozpuści i zalewamy zapiekankę
Dodajemy 200 g ugotowanego Al dente makaronu. U mnie drobne świderki.
Wierzch posypujemy żółtym serem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 40 minut. Ja lubię chrupiące warzywa :)