Zapiekane bułeczki z jajkiem
W taki dzień jak dzisiaj mamy ochotę na smaczne i pożywne śniadanie, które da nam pozytywną energię na cały dzień. Jeśli nie macie czasu w ciągu tygodnia, zróbcie je koniecznie w najbliższy weekend. Smacznego. :)
Zapiekane bułeczki z jajkiem
Porcje 2
Składniki
- 2-4 okrągłe bułeczki (np.kajzerki) w zależności dla ilu osób robimy
- 4 małe jajka (idealne będą przepiórcze, ale niekoniecznie)
- 300 g pieczarek
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
- sól
- pieprz
- 10 dag startego sera żółtego (ulubionego)
- masło lub olej
Instrukcje
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła, lekko rumieniąc. Zdejmujemy z patelni, a na tej samej patelni podsmażamy pieczarki, wcześniej obrane i pokrojone na małe kawałki.
- Cebulę mieszamy z pieczarkami i zieleniną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Z bułeczek ścinamy wierzch i dokładnie wydrążamy miąższ, na dnie bułeczki układamy farsz zostawiając miejsce na jajko. Na wierzch wylewamy jajko (w całości), posypujemy s tartym serem. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i zapiekamy około 15-20 minut. Jajka powinny się ściąć, a ser zapiec.
- Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki.
Podziel się: