Wielkanocne mini babeczki
Takie mini babeczki przygotowuję już od kilku lat. Wielkością idealnie pasują do koszyczka ze święconką, a także uwielbiają je dzieci. Z podanej porcji wychodzi 9 małych babeczek. Zapraszam :)
Wielkanocne mini babeczki
Porcje 9
Składniki
- 3 jajka
- 100 g przesianej mąki ziemniaczanej
- 20 ml oleju
- 50 g drobnego cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Instrukcje
- Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy olej, przesianą mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
- Pianę z białek przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Ciasto przekładamy do małych foremek w kształcie babeczek. Jeśli foremka jest silikonowa nie smarujemy jej, inne foremki delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka).