Udka w migdałowej panierce

Kto lubi pieczone udka z kurczaka łapkę w górę? Ja dzisiaj zapraszam Was na udka w migdałowej panierce. Są bardzo delikatne i soczyste, ale jeśli lubicie bardziej pikantne smaki do panierki możecie dodać ostrej papryki. Spróbujcie koniecznie :D.
Udka w migdałowej panierce
Składniki
- 8 podudzi z kurczaka
- 180 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki cebuli w proszku
- 0,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 jajka
Instrukcje
- Migdały, paprykę, sól, tymianek, oregano, czosnek i cebulę mieszamy w misce.
- Podudzia maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie dokładnie obtaczamy w migdałowej panierce. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z termoobiegiem około 45-50 minut.