Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i rzeżuchą
Przepis na domowy twarożek ze szczypiorkiem. Dla mnie to jedna z bardziej ulubionych propozycji na śniadanie i znak, że wiosna już przyszła. Poza tradycyjnymi składnikami jakimi są rzodkiewka i szczypiorek dodałam dwie łyżki posiekanej rzeżuchy, dla zaostrzenia smaku i dodatkowych witamin. Twarożek ze szczypiorkiem ma mnóstwo witamin i świetnie pasuje do świeżo upieczonego pieczywa. :) Smacznego.
Twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką i rzeżuchą
Składniki
- 300 g sera białego (śmietankowego) lub półtłustego
- pęczek rzodkiewek
- pęczek drobnego szczypiorku
- 2 łyżki drobno posiekanej rzeżuchy
- śmietana lub jogurt naturalny
- sól
Instrukcje
- Rzodkiewki dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek myjemy. Twarożek przekładamy do miski, rozcieramy widelcem. Dodajemy szczypiorek, rzodkiewkę i rzeżuchę, doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy śmietanę lub jogurt (wg uznania).
Podziel się: