Tort orzechowy – tort egipski
Nie czuję się mocna w robieniu tortów, jednak na tort orzechowy miałam ochotę od dawna. I powiem Wam, że zapisuję go na liście moich ulubionych ciast. Jest całkiem prosty do zrobienia chociaż na początku może wydawać się zupełnie inaczej. Z tegorocznymi, świeżymi orzechami laskowymi smakuje wyjątkowo obłędnie. Mimo jego kaloryczności warto pokusić się na jeden kawałek, no może dwa…..lub trzy ;) jest pyszny.
Tort orzechowy – tort egipski
Składniki
Składniki na ciasto:
- 9 białek
- 9 łyżek cukru
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 180 g zmielonych orzechów laskowych
Składniki na masę budyniową:
- 9 żółtek
- 6 łyżek cukru
- laska wanilii
- 340 ml mleka
- 5 łyżek mąki
- 200 g masła
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Składniki na masę śmietanową:
- 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 5 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g orzechów laskowych
Dodatkowo:
- 100 g płatków migdałowych
Instrukcje
Ciasto:
- 3 białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodajemy 60 g zmielonych orzechów oraz łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy.
- Okrągłą formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę i równo rozsmarowujemy. Brzegów formy niczym nie smarujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 15-18 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do przestygnięcia, brzegi delikatnie odcinamy nożem od formy, zdejmujemy papier i odkładamy. Tak samo pieczemy dwa pozostałe blaty. Gdybyśmy formę posmarowali tłuszczem wtedy placki zejdą się do środka.
Masa budyniowa:
- Żółtka roztrzepujemy z mąką i cukrem oraz mlekiem. Wlewamy do garnka i gotujemy budyń, cały czas mieszając rózgą żeby nie powstały grudki. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń. Pod koniec wlewamy 2-3 łyżki soku z cytryny.
Masa śmietanowa:
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż napęcznieje. Po kilku minutach dolewamy 1/3 szklanki gorącej wody i dokładnie rozpuszczamy żelatynę. Odstawiamy do przestudzenia. Orzechy dokładnie siekamy, dość drobno ale nie na miazgę.
- Zimną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i po chwili rozpuszczoną, zimną żelatynę. Na koniec wrzucamy posiekane orzechy.
Całość:
- Jeden blat wkładamy do formy, na wierzchu równo rozsmarowujemy 1/3 masy budyniowej, a na niej 1/3 masy śmietanowej. I tak kolejno jeszcze dwa razy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
- Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Zapraszam.