Torcik truskawkowy z mascarpone i galaretką.
Zapraszam Was dzisiaj po przepis na pyszny i bardzo prosty do wykonania torcik truskawkowy. Delikatny biszkopt przełożony masą z mascarpone i śmietany. Na wierzchu truskawki zatopione w przezroczystej galaretce. Smaczny i prosty przepis dla tych, którzy nie potrafią piec tortów. To także idealny przepis na niedzielne ciasto lub po prostu jako pyszny deser dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawek. Torcik ten możecie zrobić również z dodatkiem innych owoców np. malin, borówek.
Torcik truskawkowy z mascarpone i galaretką.
Składniki
Składniki na biszkopt :
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
- 0,5 szklanki przegotowanej wody
- sok z połówki cytryny
Krem:
- 500 g mascarpone
- 300 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- 2 czubate łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 kg ładnych truskawek (około)
- 2 przezroczyste galaretki
Instrukcje
Biszkopt :
- Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy mikserem na wolnych obrotach.
- Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do formy o średnicy 24 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Boków blaszki niczym nie smarujemy.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra-dół) około 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Poncz:
- Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z wodą
Krem:
- Schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do czasu, aż powstanie krem.
Galaretka:
- Galaretki zalewamy gorącą wodą (800 ml) dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wykonanie:
- Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół.
- Brzegi formy w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia tak żeby wystawał około 5 cm nad formę.

- Na spód wkładamy jeden blat biszkoptu, lekko nasączamy pączem.
- Truskawki kroimy na pół, układamy jedna przy drugiej. Na spód układamy resztę truskawek.

- Na wierzch kładziemy krem z mascarpone i wyrównujemy.

- Następnie kładziemy drugi blat biszkoptu, który lekko nasączamy. Na wierzch układamy truskawki pokrojone w plasterki i wstawiamy do lodówki.
- Kiedy galaretka zacznie tężeć (nie wcześniej) wylewamy ją na wierzch tortu. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Uwagi
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej będzie go łatwiej przekroić.

Torcik truskawkowy z mascarpone i galaretką To_co_lubie_gotuje_i_polecam




