Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, kiedy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo żółtka i ubijamy mikserem na wolnych obrotach.
Mąki mieszamy z proszkiem, przesiewamy przez sitko i dodajemy do jajek, delikatnie mieszamy.
Przekładamy do formy o średnicy 24 cm, spód wyłożony papierem do pieczenia. Boków blaszki niczym nie smarujemy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C (piekarnik góra-dół) około 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Poncz:
Wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z wodą
Krem:
Schłodzony serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier puder umieszczamy w misie miksera. Miksujemy do czasu, aż powstanie krem.
Galaretka:
Galaretki zalewamy gorącą wodą (800 ml) dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Wykonanie:
Upieczony i wystudzony biszkopt kroimy na pół.
Brzegi formy w której piekł się biszkopt wykładamy papierem do pieczenia tak żeby wystawał około 5 cm nad formę.
Na spód wkładamy jeden blat biszkoptu, lekko nasączamy pączem.
Truskawki kroimy na pół, układamy jedna przy drugiej. Na spód układamy resztę truskawek.
Na wierzch kładziemy krem z mascarpone i wyrównujemy.
Następnie kładziemy drugi blat biszkoptu, który lekko nasączamy. Na wierzch układamy truskawki pokrojone w plasterki i wstawiamy do lodówki.
Kiedy galaretka zacznie tężeć (nie wcześniej) wylewamy ją na wierzch tortu. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę.
Uwagi
Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej będzie go łatwiej przekroić.