Tartaletki (babeczki) z kremem cytrynowym i owocami
Weekend majowy nie rozpieszcza nas pogodą, dlatego postanowiłam zrobić sobie małą przyjemność i przygotowałam przepyszne tartaletki z kremem cytrynowym i owocami. Są wyborne chociaż niestety uzależniające ;)
Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami
Porcje 25
Składniki
Składniki na ciasto kruche:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 200 g masła
Składniki na krem:
- sok z 2 cytryn
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
Dodatkowo:
- owoce
Instrukcje
- Składniki wykładamy na stolnicę, masło siekamy nożem i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli macie malakser wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i mieszamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
- Formy na tartaletki o średnicy 7 cm wyklejamy ciastem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Studzimy.
- Jajka ubijamy chwilę z cukrem, wlewamy do garnka, dodajemy sok z cytryn i wszystko gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć. Cały czas mieszamy (najlepiej rózgą). Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i zostawiamy żeby napęczniała, dolewamy odrobinę gorącej wody i dokładnie mieszamy. Przelewamy do kremu i chwilę mieszamy, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Studzimy.
- Zimną masą napełniamy tartaletki i ozdabiamy owocami.