Tarta ze szparagami
Sezon na szparagi trwa, a ja dzisiaj zapraszam Was na pyszną kremową tartę ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Tarta ze szparagami to świetny pomysł na smaczny obiad.
Tarta ze szparagami
Składniki
Składniki na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 0,5 pęczka szparagów
- 0,5 pęczka botwinki można pominąć
- garść pomidorów koktajlowych
- 20 cm pora biała część
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 30 %
- 100 ml mleka
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka rozmarynu świeży lub suszony
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- pieprz opcjonalnie
Instrukcje
Spód do tarty
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. W przypadku braku miksera składniki zagniatamy na stolnicy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
- Formę do tarty o wymiarach 28 cm wyklejamy ciastem.
- Tartę nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i (wysypujemy na wierzch groch lub fasolę) po to żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-30 minut, aż się lekko zrumieni.
Farsz:
- Pora kroimy na półtalarki
- Botwinkę myjemy i kroimy na 1 cm kawałki.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 1 cm kawałki zostawiając około 10 cm kawałki razem z główkami.
- Na patelni wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pora i chwilę smażymy, pod koniec dodajemy botwinkę i 2-3 minuty wszystko razem dusimy.
- W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mleko, śmietankę, parmezan i przyprawy.
- Na spód tarty wykładamy pokrojone szparagi, podsmażony por i botwinkę. Całość zalewamy masą jajeczną.
- Na wierzch układamy szparagi i przekrojone pomidorki.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut, aż lekko się zrumieni z wierzchu.
Uwagi
Tarta idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. :)