½łyżeczkiczosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
½pęczka koperku
1 łyżeczkarozmarynuświeży lub suszony
2łyżki tartego parmezanu
4łyżki oliwy z oliwek
sóldo smaku
pieprzopcjonalnie
Instrukcje
Spód do tarty
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. W przypadku braku miksera składniki zagniatamy na stolnicy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min.
Formę do tarty o wymiarach 28 cm wyklejamy ciastem.
Tartę nakłuwamy widelcem, na wierzch kładziemy papier do pieczenia i (wysypujemy na wierzch groch lub fasolę) po to żeby ciasto nie podniosło się podczas pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20-30 minut, aż się lekko zrumieni.
Farsz:
Pora kroimy na półtalarki
Botwinkę myjemy i kroimy na 1 cm kawałki.
Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki, kroimy na 1 cm kawałki zostawiając około 10 cm kawałki razem z główkami.
Na patelni wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pora i chwilę smażymy, pod koniec dodajemy botwinkę i 2-3 minuty wszystko razem dusimy.
W osobnym naczyniu mieszamy jajka, mleko, śmietankę, parmezan i przyprawy.
Na spód tarty wykładamy pokrojone szparagi, podsmażony por i botwinkę. Całość zalewamy masą jajeczną.
Na wierzch układamy szparagi i przekrojone pomidorki.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 minut, aż lekko się zrumieni z wierzchu.
Uwagi
Tarta idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno. :)