Tarta warzywna z marchewką i brokułami
Dzisiaj zapraszam na pożywną i bardzo smaczną tartę warzywną. Jeśli jednak macie ochotę na odrobinę mięsa, możecie do niej dodać również kawałki szynki, podsmażonego kurczaka czy plasterki cienkiej kiełbasy lub kabanosów. Podajemy na ciepło, ale i w wersji na zimno jest równie smaczna. Smacznego :)
Tarta warzywna z marchewką i brokułami
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 100 g masła
- 150 g półtłustego sera
- duża szczypta soli
Składniki na farsz:
- 300 ml jogurtu greckiego
- 2 marchewki
- 1 brokuły
- 2 jajka
- 50 g startego żółtego sera
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- duża szczypta rozmarynu
- duża szczypta tymianku
- duża szczypta lubczyku
Instrukcje
- Składniki zagniatamy na stolnicy, owijamy folią i wkładamy do lodówki.
- Formę do tarty o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy spód i brzegi tarty, nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 20 minut (aż się ładnie zrumieni).
- Marchewki obieramy, kroimy na talarki, gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente) mają być prawie miękkie, przelewamy na sicie zimną wodą.
- Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente), przelewamy na sicie zimną wodą.
- W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starty żółty ser i jeszcze raz mieszamy.
- Na spód podpieczonej tarty wykładamy sos i układamy wcześniej podgotowane warzywa.
- Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut.