Składniki zagniatamy na stolnicy, owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Formę do tarty o wymiarach 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciastem wylepiamy spód i brzegi tarty, nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i podpiekamy około 20 minut (aż się ładnie zrumieni).
Marchewki obieramy, kroimy na talarki, gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente) mają być prawie miękkie, przelewamy na sicie zimną wodą.
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (al dente), przelewamy na sicie zimną wodą.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy jogurt, przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy starty żółty ser i jeszcze raz mieszamy.
Na spód podpieczonej tarty wykładamy sos i układamy wcześniej podgotowane warzywa.
Tartę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy jeszcze około 30-40 minut.