Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką parmeńską i mozzarellą.
Dzisiaj kolejny, sprawdzony przepis na wykorzystanie szparagów w kuchni. Dzisiaj szparagi zapiekane w cieście francuskim. Dodatkowo szparagi owinięte szynką parmeńską. Szybki i smaczny posiłek. Szparagi zapiekane możecie przygotować na obiad lub romantyczną kolację.
Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką parmeńską i mozzarellą.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 16 szt. szparagów zielonych
- 1 kulka mozzarelli
- 200 g szynki parmeńskiej
- 1 jajko
Instrukcje
- Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów.
- Twarde końcówki szparagów odłamujemy lub odcinamy.
- Mozzarellę kroimy na 8 plasterków.
- 2 szparagi owijamy szynką i układamy na cieście. Na wierzch kładziemy plaster mozzarelli.
- Brzegi ciasta nacinamy.
- Tak przygotowane szparagi owijamy ciastem francuskim, Każdą porcję przygotowujemy w ten sam sposób. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C i pieczemy około 15-20 minut do czasu, aż ciasto się zrumieni.