Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką parmeńską i mozzarellą.
Składniki
1opakowanieciasta francuskiego
16szt.szparagów zielonych
1kulkamozzarelli
200gszynki parmeńskiej
1jajko
Instrukcje
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 8 kwadratów.
Twarde końcówki szparagów odłamujemy lub odcinamy.
Mozzarellę kroimy na 8 plasterków.
2 szparagi owijamy szynką i układamy na cieście. Na wierzch kładziemy plaster mozzarelli.
Brzegi ciasta nacinamy.
Tak przygotowane szparagi owijamy ciastem francuskim, Każdą porcję przygotowujemy w ten sam sposób. Szparagi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 C i pieczemy około 15-20 minut do czasu, aż ciasto się zrumieni.