Szakszuka.
Szakszuka smaczny pomysł na śniadanie. Zróbcie ją koniecznie na śniadanie lub kolację teraz kiedy mamy jeszcze świeże pomidory wg mnie wtedy smakuje najlepiej. Jednak zimą możecie użyć pomidorów z puszki. Dodatki jakich użyjecie do jej zrobienia mogą być bardzo różne. Ja swoją szakszukę zrobiłam z dodatkiem cukinii, czerwonej cebuli, papryki, świeżego szpinaku, odrobiny czosnku i oczywiście pomidorów. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to zachęcam Was do zrobienia w najbliższy weekend. Z pewnością zagości w Waszym domu na stałe. To również dobry sposób na wyczyszczenie lodówki, a jeśli nie lubicie marnować jedzenia tak jak ja to zapraszam po przepis.
Szakszuka.
Składniki
- 3-4 pomidory
- 4 jajka
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- garść szpinaku świeżego
- 1 mała cukinia
- ćwiartka papryki czerwonej
- ćwiarta papryki żółtej
- kolendra lub natka pietruszki do posypania
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki oliwy
Instrukcje
- Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Podsmażamy chwilę na patelni pilnując żeby czosnek się nie spalił ponieważ staje się wtedy gorzki.
- Następnie dodajemy umyte liście szpinaku (jeśli są duże można je posiekać.)
- Po chwili dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę cukinię oraz papryki. Chwilę smażymy i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Pomidory można dodać ze skórką lub wcześniej sparzyć je wrzątkiem i zdjąć skórkę. (wg uznania)
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Całość chwilę smażymy na niewielkim ogniu do czasu, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie na wierzch wbijamy jajka (uważając żeby nie naruszyć żółtka).
- Dusimy chwilę do czasu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
- Posypujemy posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Idealnie smakuje z bagietką.