Smażone boczniaki
Jeszcze przed świętami smażyłam boczniaki, dość dawno ich nie robiłam, a są naprawdę bardzo smaczne. Nie jest to lekki posiłek, ale od czasu do czasu warto sobie o nich przypomnieć i zrobić małą ucztę. Kto nie jadł niech koniecznie spróbuje :) polecam. Świetnie smakują same, z pieczywem, lekką sałatką czy jako dodatek do ziemniaków.
Smażone boczniaki
Składniki
- 500 g boczniaków
- mleko
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Instrukcje
- Boczniaki zalewamy mlekiem (tak żeby były przykryte) i odstawiamy na 15 minut.
- Wyjmujemy z mleka i jeśli są duże kawałki dzielimy na mniejsze. Oprószamy solą i pieprzem, następnie panierujemy jak kotlety schabowe. Najpierw oprószamy niewielką ilością mąki, potem maczamy w jajku, a na końcu w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy boczniaki na wolnym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego.
Podziel się: