Skrzydełka z miodem.
Przepis na pieczone skrzydełka z miodem. Skrzydełka, które możecie przygotować dzień wcześniej dzięki temu będą bardziej aromatyczne. Na drugi dzień tylko wrzucić na godzinę do piekarnika i mamy pyszny obiad. Idealnie również sprawdzą się jako przekąska na imprezie. Są słodkie i lekko pikantne. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Skrzydełka z miodem
Składniki
- 1 kg skrzydełek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżeczki ketchupu łagodny lub pikantny
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej opcjonalnie
- gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
Instrukcje
- Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na pół.
- Wrzucamy do woreczka. Idealnie do marynowania mięs sprawdzają się woreczki strunowe.
- W małej misce mieszamy wszystkie składniki potrzebne na marynatę.
- Marynatę przelewamy do woreczka, masujemy mięso tak żeby marynata dokładnie pokryła wszystkie skrzydełka.
- Wkładamy do lodówki i zostawiamy najlepiej na całą noc lub minimum godzinę.
- Zamarynowane skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 190 C około 40-50 minut.