Cofnij
Drukuj
Obraz przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Drukuj
Pin
Skrzydełka z miodem
Składniki
1
kg
skrzydełek
1
łyżka
miodu
2
łyżki
oliwy
1
łyżeczka
soli
1
łyżeczka
musztardy
2
łyżeczki
ketchupu
łagodny lub pikantny
2
łyżki
papryki słodkiej
1
łyżeczka
papryki ostrej
opcjonalnie
gałązka świeżego rozmarynu
lub łyżeczka suszonego
Instrukcje
Skrzydełka dokładnie myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na pół.
Wrzucamy do woreczka. Idealnie do marynowania mięs sprawdzają się woreczki strunowe.
W małej misce mieszamy wszystkie składniki potrzebne na marynatę.
Marynatę przelewamy do woreczka, masujemy mięso tak żeby marynata dokładnie pokryła wszystkie skrzydełka.
Wkładamy do lodówki i zostawiamy najlepiej na całą noc lub minimum godzinę.
Zamarynowane skrzydełka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 190 C około 40-50 minut.