Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi
Jeśli lubicie smak i konsystencję tradycyjnych serników to zapraszam po przepis na taki właśnie sernik. Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi lub jeśli lubicie pomarańczowej skórki czy żurawiny z pewnością Wam posmakuje.
Sernik z rodzynkami i płatkami migdałowymi
Składniki
- 1 kg sera półtłustego
- 6 jajek + 1 do posmarowania wierzchu
- 250 g drobnego cukru
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- garść rodzynek (3-4 łyżki)
- 50 g płatków migdałowych
- szczypta soli
Instrukcje
- Ser mielimy dwukrotnie w maszynce, (można użyć sera z wiaderka) jednak osobiście polecam ten zmielony własnoręcznie.
- Białka oddzielamy od żółtek
- Żółtka z dodatkiem 200 g cukru miksujemy na jasną puszystą masę, następnie dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę miksujemy, następnie przesianą mąkę i partiami biały ser. Miksujemy już tylko do połączenia się składników.
- Na koniec dodajemy rodzynki.
- W osobnej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodajemy cukier (pozostałe 50 g).
- Ubitą pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Wierzch sernika smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.
- Przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Forma okrągła 25 cm, lub blaszka 26×30 cm.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy 30 min.,następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy kolejne 90 minut. Zostawiamy do wystygnięcia w lekko uchylonym piekarniku.