Sernik z mascarpone i polewą czekoladową
Sernik to jedno z ciast za którymi wprost przepadam. Serniki można zrobić na każdą okazję i znikają równie szybko jak się pojawią. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik polany czekoladą. A Wy lubicie serniki? :)
Sernik z mascarpone i polewą czekoladową
Składniki
- 1 kg sera (może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony)
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki pszennej
- laska wanilii (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 200 ml śmietanki 30 lub 36 %
- 3 łyżki drobnego cukru
- tabliczka gorzkiej czekolady
Instrukcje
- Ser przekładamy do miski dodajemy cukier, śmietankę, mascarpone, ziarenka z wanilii i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo po jednym dodajemy całe jajka. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę przesianą przez sitko.
- Masę wylewamy na tortownicę (spód smarujemy cienko masłem) o średnicy 28 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia (20 minut przed końcem) ciasto polewamy śmietanką lekko ubitą z cukrem (200 ml śmietanki i 3 łyżki cukru), wstawiamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 20 minut). Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność sernika ten etap można pominąć).
- Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ew. w mikrofali. Połamaną czekoladę wrzucamy do miseczki, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i podgrzewamy do czasu, aż się roztopi. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch sernika. Smacznego.
Sernik lekki puszysty.
Na wierzch zamiast czekolady położyłam masę kajmakową, sernik dzięki temu zdobył nieco słodyczy ponieważ sam w sobie jest mało słodki.
Bardzo polecam przepis!
Podoba mi się ten przepis.
Brak informacji w przepisie jaką zastosować śmietanę 500 ml. do sera – ubitą czy bezpośrednio wlać.
W przepisie jest wszystko podane (w składnikach wyraźnie jest napisane ” 500 ml śmietanki 30 % lub 36 % „). Natomiast („Ser przekładamy do miski dodajemy cukier, śmietankę, mascarpone, ziarenka z wanilii i chwilę ucieramy. „) nie ma nic o wcześniejszym ubijaniu śmietanki ponieważ wszystkie składniki wkładamy razem do miski. Pozdrawiam ;)