1 kg sera(może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony)
250 g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30 % lub 36 %
¾ szklanki drobnego cukru
6 jajek
4 łyżki mąki pszennej
laska wanilii(opcjonalnie)
Dodatkowo:
200 ml śmietanki 30 lub 36 %
3 łyżki drobnego cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
Instrukcje
Ser przekładamy do miski dodajemy cukier, śmietankę, mascarpone, ziarenka z wanilii i chwilę ucieramy. Następnie stopniowo po jednym dodajemy całe jajka. Kiedy składniki się połączą dodajemy mąkę przesianą przez sitko.
Masę wylewamy na tortownicę (spód smarujemy cienko masłem) o średnicy 28 cm, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia (20 minut przed końcem) ciasto polewamy śmietanką lekko ubitą z cukrem (200 ml śmietanki i 3 łyżki cukru), wstawiamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 20 minut). Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność sernika ten etap można pominąć).
Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ew. w mikrofali. Połamaną czekoladę wrzucamy do miseczki, stawiamy na garnku z gotującą się wodą i podgrzewamy do czasu, aż się roztopi. Rozpuszczoną czekoladą polewamy wierzch sernika. Smacznego.