Sernik z kwaśną śmietaną i musem brzoskwiniowym.

Sprawdzony przepis na pyszny sernik. Nie od dzisiaj wiadomo, że uwielbiam serniki. Lubię te sprawdzone przepisy i wszelkie nowości. Sernik z dodatkiem kwaśnej śmietany jest sernikiem ciężkim. Ja dodałam do niego mus brzoskwiniowy żeby podkręcić jego smak. Natomiast można zrobić do niego polewę czekoladową czy polać go kajmakiem. Mój sernik jest upieczony na herbatnikach. Ja swój sernik upiekłam z 500 g sera, natomiast składniki podaję na 1 kg.
Sernik z kwaśną śmietaną i musem brzoskwiniowym.
Składniki
- 1 kg białego sera najlepiej w kostce
- 600 g śmietany kwaśnej 18 %
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 2 budynie śmietankowe każdy po 35 g
- 1 łyżeczka sproszkowanej skórki pomarańczowej
dodatkowo:
- herbatniki
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Instrukcje
- Ser mielimy 2 krotnie. Ja zmieliłam go w Thermomix natomiast możecie użyć blendera lub przetrzeć ser przez sitko. (Jeśli używacie sera z wiaderka to dobrze jest dodać dodatkowo 1 łyżkę mąki ziemniaczanej ponieważ ser z wiaderka zazwyczaj jest bardziej wodnisty).
- Ser przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, budynie oraz sproszkowaną skórkę pomarańczową. Całość miksujemy tylko do połączenia składników.
- Następnie dodajemy jajka i miksujemy tylko tyle żeby składniki się połączyły.
- Formę o wymiarach 26×30 wykładamy papierem do pieczenia. Układamy herbatniki (dobrze jest przykleić herbatniki odrobiną masy do papieru, żeby podczas nalewania masy serowej nie zaczęły pływać).
- Na herbatniki wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C (grzałka góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy około 60 minut.
- Kiedy ciasto się piecze. Brzoskwinie razem z sokiem blendujemy. Przekładamy do garnka i zagotowujemy.
- Zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do czasu, aż galaretka się rozpuści.
- Sernik po upieczeniu chwilę zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy i na wierzch wylewamy lekko tężejącą galaretkę. Odstawiamy najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu.