Sernik z galaretką na biszkopcie
Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik z galaretką. Jego jedyną wadą jest to, że bardzo szybko znika.
Sernik z galaretką na biszkopcie
Składniki
Składniki na spód:
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g dżemu (np. truskawkowy)
Składniki na masę serową:
- 500 g sera białego z wiaderka
- 500 g śmietanki 30 % lub 36 %
- 3 łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki owocowe (agrestowa i cytrynowa)
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji
Instrukcje
- Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wstawiamy do lodówki.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników.
- Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Forma o wymiarach 24×30. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 30-40 minut. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia ponieważ ciasto opadnie.
- Studzimy. Kroimy na pół i smarujemy dżemem.
- Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Po kilku minutach zalewamy gorącą wodą 1/3 szklanki i mieszamy, aż całkiem się rozpuści.
- W misce ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę a pod koniec dodajemy cukier puder.
- W drugiej misce miksujemy ser i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Dodajemy ubitą śmietankę i całość dokładnie mieszamy. Galaretki kroimy w kostkę i wrzucamy do masy serowej. Część galaretki zostawiamy na wierzch do dekoracji.
- Masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód, wyrównujemy i wykładamy resztę galaretki i dowolne owoce. Wstawiamy do lodówki na minimum kilka godzin. Smacznego.