Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie.
Przepis na pyszny sernik z brzoskwiniami. Sernik, którego nie może zabraknąć w święta jak i wiele rodzinnych uroczystości. Jest pyszny, delikatny i wyjątkowo smaczny. Polecam.
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie.
Składniki
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 250 g masła
miękkiego - 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
(może być z wiaderka – czytajmy skład – nie kupujemy tych, które zawierają konserwanty) - 3 całe jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 130 g masła
miękkiego - 3/4 szklanki drobnego cukru
Dodatkowo:
- 3 puszki brzoskwiń
- 5 białek białka, które pozostały przy robieniu ciasta
- 0,5 szklanki drobnego cukru
Instrukcje
- Na stolnicę wysypujemy mąkę, siekamy masło z cukrem, proszkiem i żółtkami. Szybko wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i każdą część owijamy folią spożywczą, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Składniki możemy również umieścić w malakserze i szybko wyrobić.
- Jedną część zimnego, twardego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i wykładamy do formy o wielkości 23×36. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15-20 minut.
- Ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę i twaróg na przemian małymi porcjami. Ubijamy do czasu połączenia się składników.
- Masę serową wykładamy na wcześniej podpieczony spód.
- Na ser kładziemy brzoskwinie pokrojone na kawałki. (3 puszki brzoskwiń)
- Białka ubijamy z 0,5 szklanki drobnego cukru na sztywną pianę. Wykładamy na wierzch brzoskwinie pokrojone na kawałki. Na ubite białka ścieramy drugą część schłodzonego, ciasta.
- Pieczemy około godziny w 180 C. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy masa serowa stężeje.