Sernik stracciatella z malinami i czekoladą
Pyszny sernik z malinami i kawałkami gorzkiej czekolady. Sprawdzony przepis na sernik stracciatella, który przygotujecie bez użycia piekarnika. Sernik stracciatella z malinami i czekoladą to idealny deser dla dzieci i nie tylko. Sernik z jogurtów greckich, który smakiem przypomina sernik na zimno. Możecie go również przygotować z białego sera (trzykrotnie mielonego) lub sera z wiaderka.
Sernik stracciatella z malinami i czekoladą
Składniki
Składniki na spód:
- 150 g ciasteczek zbożowych
- 40 g masła
- 6 kostek czekolady gorzkiej
Składniki na masę:
- 650 g jogurtu greckiego (sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka)
- 350 ml śmietanki 30% lub 36 %
- 80 g cukru pudru (6 czubatych łyżek)
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g czekolady mlecznej
- 20 g żelatyny (5 czubatych łyżeczek)
- 50 ml wody
Dodatkowo:
- 1 opakowanie świeżych lub mrożonych malin.
- 2 galaretki malinowe
Instrukcje
- Ciasteczka mielimy blenderem, czekoladę i masło roztapiamy w małym garnuszku lub wkładamy do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy do ciastek i dokładnie mieszamy, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm (wyłożonej folią spożywczą) i wylepiamy dokładnie dno. Wstawiamy do lodówki.
- Czekoladę ścieramy na tarce, wiórki wkładamy do zamrażarki.
- Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy, aż lekko napęcznieje. Wstawiamy do mikrofali i chwilę podgrzewamy (uważając żeby się nie zagotowała). Możemy ją również podgrzać w małym garnuszku. Studzimy.
- Śmietankę przekładamy do miski dodajemy cukier, ubijamy na sztywno. Do żelatyny dodajemy łyżkę jogurtu i dokładnie mieszamy, resztę jogurtu dodajemy do ubitej śmietanki, chwilę miksujemy (tylko do połączenia składników). Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz chwilę miksujemy.
- Do gotowej masy dodajemy wcześniej schłodzoną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Masę przekładamy na wcześniej przygotowany spód ciasteczkowy, wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki.
- Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody. Maliny układamy na wierzch sernika i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ponownie wstawiamy do lodówki i chłodzimy przez min.2 godziny.
- Sernik można przygotować również bez owoców i galaretki, wtedy wierzch dowolnie dekorujemy np. startą czekoladą.