Śmietanowiec z galaretkami z kwaśnej śmietany.

Sprawdzony przepis na pyszny, kolorowy deser. Deser z mnóstwem różnokolorowych galaretek. Idealny na przyjęcie dla dzieci, pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje.
Śmietanowiec z galaretkami z kwaśnej śmietany
Składniki
- 1000 g śmietany 18 %
- 4 kolorowe galaretki żółta, czerwona, zielona, pomarańczowa
- 2 przezroczyste galaretki cytrynowa lub winogronowa
- biszkopty na spód deser można przygotować bez spodu
Instrukcje
- Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnych miseczkach. Do rozpuszczenia każdej galaretki potrzebujemy po 350 ml gorącej wody.
- Odstawiamy do lodówki żeby stężała. Gotową galaretkę kroimy na dowolne kawałki.
- Przezroczyste galaretki zalewamy 200 ml gorącej wody, dokładnie rozpuszczamy, studzimy.
- Do misy miksera przekładamy śmietanę, chwilę miksujemy, następnie dodajemy przezroczyste, delikatnie tężejące galaretki. Miksujemy chwilę, aż się połączą ze śmietaną.
- Następnie dodajemy pokrojone galaretki i całość dokładnie mieszamy żeby kolory się wymieszały.
- Dno tortownicy 24 cm, wykładamy biszkoptami i delikatnie przelewamy masę z galaretkami.
- Schładzamy minimum 3 h.