Schab gotowany
Dzisiaj kolejny przepis na smaczną i zdrową, domową wędlinę. Tym razem schab gotowany, bardzo delikatny w smaku. :)
Schab gotowany
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku bez obierania
- 2,5 łyżki soli
- 1 łyżka musztardy ostrej
- 2 łyżki majonezu
Instrukcje
- Do dużego garnka wlewamy 3 litry wody i wszystkie przyprawy, wkładamy umyty kawałek schabu, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu 20 min. Odstawiamy na kilka godzin (5-6), aż całkowicie wystygnie.
- Po tym czasie ponownie zagotowujemy i gotujemy kolejne 20 minut na małym ogniu. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej w chłodzie na całą noc.
- Na drugi dzień schab wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym i już jest gotowy do zjedzenia. Smacznego :)