Schab faszerowany kapustą i grzybami
Zanim na dobre zaczniemy piec i gotować potrawy Wielkanocne podzielę się z Wami przepisem na schab faszerowany pieczarkami i kapustą kiszoną. Trochę inna alternatywa dla tradycyjnych schabowych.
Schab faszerowany kapustą i grzybami
Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 500 g pieczarek
- 200 g kapusty kiszonej
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżeczka majeranku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia
Instrukcje
- Schab rozbijamy na cienkie kształtne kotlety, oprószamy solą i pieprzem.
- Pieczarki kroimy na drobne kawałki i rumienimy na maśle.
- Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, kroimy na drobne kawałki i smażymy na odrobinie masła, po chwili dodajemy wodę i dusimy około 10 minut. Na koniec odparowujemy nadmiar płynu.
- Kapustę mieszamy z grzybami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i papryką.
- Farsz nakładamy na wcześniej rozbite kotlety i składamy na pół. Brzeg przybijamy tłuczkiem.
- Oprószamy mąką, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.