Sałatka ryżowa
Zapraszam Was dzisiaj na kolorową sałatkę ryżową z tuńczykiem i jajkami. Jest łatwa i szybka do zrobienia, a do tego naprawdę smaczna. Może zrobicie ją w nadchodzące święta? Zapraszam. :)
Sałatka ryżowa
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki)
- 1 mała papryka czerwona
- 4 łyżki marynowanej cebulki
- 4 ogórki konserwowe
- 4 jajka lub 8 przepiórczych
- oliwa z oliwek
- majonez
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Instrukcje
- Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy.
- Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania. Na koniec dodajemy jajka pokrojone na duże kawałki lub przepiórcze na połówki. Całość posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy.