1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (duże kawałki)
1 mała papryka czerwona
4 łyżki marynowanej cebulki
4 ogórki konserwowe
4 jajka lub 8 przepiórczych
oliwa z oliwek
majonez
sól
pieprz
natka pietruszki
Instrukcje
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, studzimy. Przekładamy do salaterki. Tuńczyka osączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem, dodajemy kukurydzę i cebulkę odcedzoną z zalewy.
Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy sól, pieprz, 3-4 łyżki oliwy z oliwek i majonez wg uznania. Na koniec dodajemy jajka pokrojone na duże kawałki lub przepiórcze na połówki. Całość posypujemy natką pietruszki i delikatnie mieszamy.