Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym
Dzisiaj sprawdzony przepis na pyszną rybę. Ryba w sosie porowo – śmietanowym. Tym razem miruna, ale możecie przygotować swoją ulubioną rybę np. dorsza. Ryba z dodatkiem sosu porowo-śmietanowego przyprawionego świeżym tymiankiem, cytryną i rozmarynem. Taka ryba świetnie sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad jak i kolację Wigilijną. Spróbujcie koniecznie.
Ryba duszona w sosie porowo-śmietanowym
Składniki
- 500 g ulubionej ryby u mnie miruna
- 2 kawałki pora biała część
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz kolorowy
- cytryna sok z 1 połowki
- oregano, rozmaryn, koperek
- 1 łyżeczka mąki
- 150 ml słodkiej śmietanki
Instrukcje
- Do miski wlewamy oliwę, dodajemy zioła, sok z cytryny i rybę pokrojoną na kawałki. Obtaczamy w sosie i odstawiamy na kilka minut, oprószamy solą.
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło klarowane przekładamy rybę razem z oliwą i przyprawami, smażymy po 1-2 minutach z każdej strony. Następnie rybę wyjmujemy na talerz.
- Na patelnię wrzucamy pokrojone pory i posiekany czosnek. Chwilę przesmażamy, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i zalewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Przekładamy podsmażoną rybę, przykrywamy i dusimy kilka minut. Podajemy na ciepło chociaż równie smacznie smakuje na zimno.
Uwagi
Szukając nowych przepisów często przeglądam różne strony, oglądam programy kulinarne skąd czerpię inspirację.
Mnóstwo fantastycznych przepisów i inspiracji na pyszne potrawy możecie znaleźć na tej stronie, na portalu Przepisy.pl, skąd pochodzi mój dzisiejszy przepis.
Czasem wystarczy zmienić jeden składnik, który Wam akurat nie pasuje, a wyczarujecie swój wyjątkowy, pyszny przepis.
Podziel się: