Roladki schabowe ze śliwkami

Najczęściej ze schabu robimy tradycyjne kotlety schabowe, czy schab nadziewamy śliwkami suszonymi, ja dzisiaj chciałabym pokazać Wam przepis na soczyste roladki z serem blue, świeżymi ziołami i śliwkami. Są pyszne w smaku i nie wymagają zbyt wiele pracy, mogą być podane na ciepło z kaszą, ziemniakami lub na zimno jako wędlina do kanapek. Zapraszam. :)
Roladki schabowe ze śliwkami
Składniki
- 6 kotletów schabowych
- 6-8 dużych śliwek
- 150 g sera pleśniowego typu blue Lazur
- 2 łyżki miodu
- 12 plastrów boczku wędzonego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku (może być suszony)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 250 ml bulionu warzywnego
Instrukcje
- Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko, najlepiej przykryć je (każdy z osobna) folią spożywczą i dokładnie rozbić. Dzięki folii nic nam nie pryska.:)
- Każdy kotlet oprószamy solą i pieprzem, na środku kotleta układamy ser, śliwki pokrojone na kawałki i po kilka plasterków czosnku. Do środka wkładamy ulubione zioła, może to być rozmaryn, oregano czy natka pietruszki. Zawijamy roladki, każdą z nich owijamy dość mocno dwoma plasterkami boczku.
- Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Dookoła roladek układamy dość gęsto śliwki pokrojone w plasterki, resztę pokruszonego sera, czosnek i tymianek.
- Całość zalewamy bulionem, a wierzch roladek polewamy miodem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50-60 minut (do czasu, aż mięso będzie miękkie.)
Podziel się: