Rocky Road Cake – czekoladowy deser z piankami marshmallows.

W święta słodyczy nigdy dość ;) dlatego zapraszam Was po przepis na pyszny Rocky Road Cake – czekoladowy deser z piankami marshmallows. Ten deser jest dla prawdziwych słodyczomaniaków ponieważ jest naprawdę słodki, ale dzięki temu nie da się go zjeść zbyt dużo. Rocky Road Cake świetnie pasuje do czarnej kawy.
Rocky Road Cake – czekoladowy deser z piankami marshmallows.
Porcje 30
Składniki
- 300 g gorzkiej czekolady 64 %
- 100 g czekolady mlecznej
- 160 g herbatników
- 2 łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
- 140 g masła
- 140 g pianek marshmallows do kupienia są małe i duże pianki, duże kroimy na mniejsze kawałki
- 140 g orzechów orzechy wg uznania (grubo zmielone)
- cukier puder do oprószenia
Instrukcje
- Do miski wkładamy połamane czekolady, dodajemy masło, syrop klonowy. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy całość od czasu do czasu mieszając łyżką żeby składniki się połączyły. Studzimy.
- Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Posiekane orzechy, mieszamy i na końcu pianki (jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki).
- Masa nie może być ciepła ponieważ wtedy pianki się rozpuszczą.
- Formę o wymiarach 20×20 cm wykładamy folią spożywczą (nie aluminiową bo się poprzykleja). Przekładamy masę i lekko ugniatamy. Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
- Przed podaniem kroimy na kawałki i lekko oprószamy cukrem pudrem.
