Rocky Road Cake - czekoladowy deser z piankami marshmallows.
Porcje 30
Składniki
300ggorzkiej czekolady 64 %
100gczekolady mlecznej
160gherbatników
2łyżki miodu, syropu z agawy lub syropu klonowego
140gmasła
140gpianek marshmallowsdo kupienia są małe i duże pianki, duże kroimy na mniejsze kawałki
140g orzechów orzechy wg uznania (grubo zmielone)
cukier puder do oprószenia
Instrukcje
Do miski wkładamy połamane czekolady, dodajemy masło, syrop klonowy. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i rozpuszczamy całość od czasu do czasu mieszając łyżką żeby składniki się połączyły. Studzimy.
Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Posiekane orzechy, mieszamy i na końcu pianki (jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki).
Masa nie może być ciepła ponieważ wtedy pianki się rozpuszczą.
Formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy folią spożywczą (nie aluminiową bo się poprzykleja). Przekładamy masę i lekko ugniatamy. Wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Przed podaniem kroimy na kawałki i lekko oprószamy cukrem pudrem.