Risotto z kurczakiem i szpinakiem.
Risotto z kurczakiem i szpinakiem. Sprawdzony przepis na szybki obiad. Zamiast kurczaka możecie użyć również indyka.
Risotto z kurczakiem i szpinakiem.
Porcje 4
Składniki
- 3/4 szklanki ryżu do risotto
- 0,5 piersi z kurczaka może być indyk
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu może być więcej
- garść szpinaku może być świeży lub mrożony
- 0,5 łyżeczki kukrumy
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wina (wytrawne) można pominąć
- 2 łyżki zimnego masła
- sól, pieprz do smaku
Instrukcje
- Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i chwilę podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pilnujemy żeby się nie spalił ponieważ wtedy stanie się gorzki.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy kilka minut.
- Do mięsa dorzucamy ryż i przesmażamy chwilę, aż się zeszkli.
- Po chwili dolewamy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn, następnie dolewamy stopniowo bulion, (np. 1 łyżkę wazową), mieszamy i smażymy na średnim ogniu.
- Jak ryż wchłonie cały płyn ponownie dodajemy bulion i tak do czasu, aż ryż zmięknie, ale trzeba uważać żeby się nie rozgotował.
- Pod koniec duszenia kiedy ryż zaczyna robić się miękki dodajemy posiekany szpinak,
- Na koniec smażenia dodajemy zimne masło, wyłączamy gaz, mieszamy i zostawiamy na chwilę.
- W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
- Dzięki dodatkowi zimnego masła risotto zrobi się kremowe.
Podziel się: