Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i chwilę podsmażamy drobno posiekany czosnek. Pilnujemy żeby się nie spalił ponieważ wtedy stanie się gorzki.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i podsmażamy kilka minut.
Do mięsa dorzucamy ryż i przesmażamy chwilę, aż się zeszkli.
Po chwili dolewamy wino i czekamy, aż ryż wchłonie cały płyn, następnie dolewamy stopniowo bulion, (np. 1 łyżkę wazową), mieszamy i smażymy na średnim ogniu.
Jak ryż wchłonie cały płyn ponownie dodajemy bulion i tak do czasu, aż ryż zmięknie, ale trzeba uważać żeby się nie rozgotował.
Pod koniec duszenia kiedy ryż zaczyna robić się miękki dodajemy posiekany szpinak,
Na koniec smażenia dodajemy zimne masło, wyłączamy gaz, mieszamy i zostawiamy na chwilę.
W miarę potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Dzięki dodatkowi zimnego masła risotto zrobi się kremowe.