Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych
Zapraszam na pyszne ciasteczka pachnące czekoladą i cynamonem. Świetna zabawa podczas dekorowania dla małych i dużych, idealnie sprawdzają się na świąteczne imprezy przedszkolne lub szkolne. :)
Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych
Składniki
- 350 g mąki pszennej
- 100 g drobnego cukru lub pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 180 g zimnego masła
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 4 kostki czekolady białej
- pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
- czerwone cukierki
Instrukcje
- Mąkę, cukier, jajka, masło i cynamon dokładnie wyrabiamy na stolnicy. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm, delikatnie podsypując w razie potrzeby mąką. Wykrawamy kółka o średnicy 9 cm.
- Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 10 minut, aż się ładnie zrumienią. Studzimy.
- Ostudzone ciasteczka dekorujemy czekoladą, noski przyklejamy za pomocą rozpuszczonej białej czekolady, a rogi malujemy rozpuszczoną ciemną czekoladą. Możecie też użyć gotowych pisaków do kupienia w sklepie z czekoladą (ja takich użyłam) jednak czekolada z nich wolniej zastyga.
Podziel się: