Racuchy – potargane pączki
Racuchy – potargane pączki, właśnie pod taką nazwą je znam i takiej nazwy zawsze używaliśmy. Mój smak z dzieciństwa, spróbujcie z pewnością Wam posmakują.
Racuchy – potargane pączki
Składniki
- 500 g mąki
- 5 jaj
- około 250 ml mleka
- 50 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka roztopionego masła
- szczypta soli
- 0,5 l oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Instrukcje
- Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, łyżkę mąki i odrobinę ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 minut.
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, sól i wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy, stopniowo dodając pozostałe mleko, aż uzyskamy właściwą konsystencję. Ciasto nie może być zbyt gęste ponieważ racuchy wyjdą twarde jeśli będzie rzadsze wyjdą bardziej delikatne. Na koniec dodajemy łyżkę masła i chwilę jeszcze wyrabiamy.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ładnie wyrosło.
- W garnku rozgrzewamy olej i porcjami nakładamy ciasto. Najlepiej łyżką od zupy, którą za każdym razem maczamy w kubku z wodą (wtedy ciasto nie klei nam się do łyżki.) Usmażone racuchy odkładamy na ręcznik papierowy, przestudzone obficie posypujemy cukrem pudrem.
- Racuchy nie są zbyt słodkie, cukru do ciasta nie dajemy zbyt dużo, a to dlatego żeby nie „paliły” się podczas smażenia. Smacznego.