Pulpety z mozzarellą i makaronem.
Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pulpeciki nadziewane mozzarellą, jest przy nich trochę „zabawy”, ale są naprawdę smaczne. Spróbujcie koniecznie, warto. :)
Pulpety z mozzarellą
Składniki
- 400 g mielonego mięsa np. łopatki
- 1 duża kulka mozzarelli
- 1 puszka passaty pomidorowej lub domowy przecier pomidorowy
- 1 szklanka bulionu
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka bazylii
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- parmezan
- olej
- 300 g makaronu razowego spaghetti lub zwykłego
Instrukcje
- Do miski wkładamy mięso mielone, jajko, sól, pieprz, natkę pietruszki, bazylię oraz łyżkę parmezanu. Wszystko dokładnie wyrabiamy i formujemy małe placuszki do których wkładamy po małym kawałku mozzarelli. Formujemy okrągłe pulpeciki.
- Rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni i obsmażamy pulpety. Na pozostałym oleju obsmażamy drobno pokrojoną cebulę.
- Do garnka przekładamy pulpety, cebulę i całość zalewamy passatą pomidorową oraz bulionem. Dusimy do miękkości.
- W tym czasie w dużej ilości osolonej wody gotujemy makaron al dente. Pulpety podajemy z makaronem posypane parmezanem. Smacznego.